Showing posts with label Jom Masak-Masak. Show all posts
Showing posts with label Jom Masak-Masak. Show all posts

Thursday, September 18, 2014

POTATO FRITTERS

Assalamualaikum all..(^_^), malam ni nak share resepi mudah ni, menu minum petang ni haa...mudah sangat. Cuba laaa..

POTATO FRITTERS
3 biji kentang (sagat halus)
4 sdm tpung jagung
3 sdm tpung gandum
1 biji telur
Daun bawang
Serbuk Lada sulah
Garam
Ajinamoto (abaikan jika tdak perlu)
Minyak masak (utk mgoreng)

 Cara-caranya :

satukan kentang yang telah disagat dgn tepung jagung, tepung gandum, daun bawang, telur, serbuk lada sulah, garam, ajinamoto...gaul sebati

panaskan minyak masak....sudukan dan goreng agak2 leper....balik2 kan...tunggu sampai masak

TARAAAA!!!..siap..sedap di makan bersama sos ;)

Monday, September 24, 2012

~ Sambal Ikan Bilis ~


Yeayyy...hehe. Makanan tambahan je ni, sesaje tambah lauk. Xtaw nak wat ape, tapi dari tadi terpikir gak nak makan benda ni, so masak je la. sekejap je siap kalo rajin. tapi pedas sikit, Hana guna cili kering yang kecik tu, xsuka tul..terclap beli, tapi xpelah..alang2 da beli, pakai je ;)

Bahan-bahan :
Ikan bilis
1 biji bawang besar di hiris
Cili kering (dikisar)
Bawang merah + putih + besar (dikisar)
Tomato ceri
Asam keping
Garam gula secukup rasa

Tuesday, September 18, 2012

~ Sotong Masak Kunyit ~



Ni masakan tonight actually, xtawla my hubby ni ngidam ke apa, ;b..harini dia duty, sepatutnya xboley balik, tapi gatal nak balik, ngada request nak makan sotong masak kunyit malam ni.hehehhe..sebagai isteri misali Hana masakkanla...taraaaa...special for u tayam..muahahaha (^_^)

Bahan-bahan :
Sotong
Kunyit debu
Bawang putih + merah
Lada merah
Sos tiram
Tomato
Garam ckit



~ Petola Masak Air ~



Ni antara sayur yang Hana masak, simple one..hehehhe..memang mudah dan cepat je sebenarnya. Bukan malas tapi xde idea nak masak apa. Ini yang ada dalam peti, main sambar je..hehehe. Biasa sayur-sayur lain pon Hana akan goreng sayur campur, macam-macam campur..nak habiskan punya pasal. Janji perut kenyanggg..iyo dak?? Muahahahhaha

Bahan-bahan :
Petola
Air
Bawang merah
Bawang putih
Ikan Bilis
Garam secukup rasa

~ Ikan Singgang ~


Bahan-bahan :
Ikan Aya
Bawang merah + putih
Lengkuas
Sedikit Kunyit hidup
Asam keping
Cili api
Air
Garam secukup rasa



~ Ikan Kembung Masak Pedas ~


Bahan-Bahan :
Ikan Kembung (digoreng)
Cili Merah
Bawang merah
Bawang besar
Air asam jawa
sos tomato
gula/garam secukup rasa
Tomato



~ Ketam Masak Lemak ~



First time masak ketam masak lomakkk nii.hihihi ;D, semata-mata untuk si suami tercintAaAaa..haaa mekasih cepat?? hehehe ;) boleylaa kan, pekat ckit, kaw2 punya. Best sangat, tak sangka plak aku bleh masak ni. Sebelum dapat masak ni, punya main berperang lagi suami Hana dengan si ketam ni. Ni bukan ketam beli taw, ni hasil carian si suami misali kat pantai mana tahla..hehe. Dia yang nak sangat makan, Hana tolong masakkan aje...berselera je dia makan. So, boley la tu..hehehehehe..

Bahan-bahan:
Ketam
Bawang Merah
Bawang Putih
Serai
Cili boh ( Hana buh ckit je sbb xmkn pedas sgt)
Santan
Daun Kunyit
Kunyit Hidup
Asam Keping
Garam, Gula (ckit), serbuk perasa (ckit)

Dalam masakan Hana, memang Hana dah biasakan diri xguna pon ajinomoto, dalam serbuk perasa tu memang ada jugak kan, tapi xdirect guna la. Petua Mak mertua Hana, blender je ikan bilis kalau nak perasakan makanan yang kita masak.. ;)